Sastojci:
- 8 jaja,
- na svako jaje ide 3 dkg šećera, znači za 8 jaja, 24 dkg
- 11 punih žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1-2 vanilij šećera
- maalo manje od 1 dcl mlijeka
- 0,5 dcl ulja
- ribana korica pola limuna i pola naranče
Priprema:
Odvojit žumanca od bjelanjaka. Veći dio šećera i vanilij šećer dodat žumancima a ostatak stavit u bjelanjak ali tek kad ga malo smikste. Znači kad su bjelanci otprilike na pola smiksani mikserom, najvećom brzinom, dodajte šećer i miksajte dok ne budu čvrsti i sjajni. Nakon toga pjenasto smiksajte žumanca s šećerom. Ja uvijek prvo miksam bjelanca da nemoram prati metlice od miksera, ako prvo miksate žumanca morate ih oprati jer se bjelanca nebi dala stući. U žumanca tada dodate mlijeko, dodavat ga po malo i mutiti mikserom najmanjom brzinom a tada dodat i ulje na isti način.
Nakon toga, malo po malo dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano miješati drvenom ili silikonskom žlicom. Miješajte uvijek u istom smjeru i nastojte da u biskvit ne uđe puno zraka da ne bi nastale velike rupe u pečenju. Kad ste dodali otprilike pola, smjesa će vam postati dosta gusta, i ja tada već počmem dodavat tučena bjelanca da malo ”razrijedi” smjesu. opet brašno, promiješati, bjelanca, promiješati i tako do kraja. Na kraju za aromu dodati čep ruma i ako imate domaće neprskane, i koricu limuna i naranče. Miriše božanstveno. Ako želite tamni biskvit, oduzmite dvije žlice brašna i toliko (možda malo manje) dodajte kakaa. Peći u zagrijanu pećnicu na 180st. oko pola sata, to zavisi o radu vaše pećnice. Prvih 20ak min nipošto ne otvarajte pećnicu da biskvit nebi splasnuo. čačkalicom provjeriti dali je pečen.
Posluživanje:
Na slici je biskvit od 8 jaja, pečen u plehu 30*23cm i prerezan na tri djela
0 komentari:
Objavi komentar