Sastojci
za tijesto
450 g Glatkog brašna Podravka
1,5 dl mlijeka
1 dl kisele vode
1/2 dl ulja
15 g suvog kvasca Dolcela
1 kom jaje
1 kašičica soli
za premazati tijesto
125 g putera/maslaca
1 kom žumance
po potrebi susam, lan
Priprema
Za tijesto kvasac i šećer preliti sa mlakom mlijekom i ostaviti da naraste. Umutiti jaje, dodati so i ulje pa još umutiti, dodati nadošli kvasac i ostatak mlakog mlijeka i kiselu vodu pa izmiješati. Dodavati brašno i zamijesiti glatko mekše tijesto. Tijesto pokriti krpom i ostaviti da naraste duplo. Naraslo tijesto podijeliti na 16 loptica, može i više za manje pužiće samo treba da ih je paran broj. Svaku lopricu istanjiti oklagijom i premazati otopljenim i malo prihlađenim puterom, saviti u rolatić i stavljati jednu do druge na tacnu. Ostaviti oko 30 minuta u frižider. Uzimati po dva rolatića, svaki izvaljati oko 30-35 cm dužine pa ih isplesti prebacujući jedan preko drugog i saviti pužić tako raditi sa svim rolatićima gotove rolatiće stavljati u pleh obložen papirom za pečenje premazati umućenim žumancetom posuti susamom i lanom peći na 220 C da fino porumene
0 komentari:
Objavi komentar