Jako fin, kremast i ukusan kolač
Sastojci
Za biskvit
8 kom bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
8 kašika Glatkog brašna Podravka
za preliti pečeni biskvit
1,5 dl hladnog mlijeka
za fil
7 dl mlijeka
8 kom žumanaca
5 kašika šećera
9 kašika brašna
200 g margarina
100 g šećera u prahu
2 dl slatke pavlake za šlag
još
2 kom šlaga u prahu
2 kom šlag kreme sa okusom vanilije ili sl. pavlake
po potrebi hladnog mlijeka
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanaca pa ih umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer u prahu pa mutiti da se šećer istopi pomiješati brašno i prašak za pecivo pa polako, kašikom umiješati u umućena bjelanca, masa mora ostati čvrsta i vazdušasta smjesu sipati u pleh 35×35 cm. premazan uljem, i poravnati je peći na 180 C da blago porumeni 15-ak minuta vruć biskvit preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi Za kremu u malo hladnog mlijeka umutiti žumanca, sipati brašno i umutiti, dodati još mlijeka da smjesa bude rijetka. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu od žumanaca i brzo miješati dok se ne zgusne, ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati. Umutiti slatku pavlaku i ostaviti sa strane, umutiti margarin i šećer u prahu, zatim umutiti ohlađenu kremu pa dodavati po malo u margarin i mutiti da se sve sjedini, dodati i umućenu slatku pavlaku pa mutiti da krema postane sjajna i glatka. Ohlađen biskvit premazati kremom. Umutiti šlag i šlag kremu sa mlijekom i premazati preko fila. po želji posuti kakaom. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
0 komentari:
Objavi komentar